Top 3 Koffie Trends voor 2020

Koffie. We drinken het al sinds jaar en dag, maar dat betekent niet dat koffieconsumptie stilstaat. Waar we 20 jaar geleden nog massaal aan de filterkoffie zaten, geven veel mensen nu de voorkeur aan een specialiteit als cappuccino. Welke veranderingen kunnen we verwachten de komende tijd? Wij zetten de top 3 koffietrends voor 2020 op een rijtje.

1. Koffiespecialiteiten

Deze eerste trend deed zijn intrede eigenlijk al een hele tijd geleden. De gemiddelde specialiteit was ooit filterkoffie mèt een scheutje koffiemelk. Met de komst van koffievariaties uit onder andere Italië, kwam hier al drastisch verandering in. Tegenwoordig zijn koffiespecialiteiten als cappuccino en espresso niet meer weg te denken.

De populariteit van koffiebars zorgt ervoor dat koffiespecialiteiten bekend zijn bij een steeds breder publiek bekend. Een brede keuze aan koffievariaties zal dus meer en meer de norm worden. Denk aan specialiteiten als flat white, frappuccino, americano en cold brew.

2. Melkvervangers

Melk die gebruikt wordt in specialiteiten als cappuccino worden steeds meer vervangen door plantaardige ‘melk’. Consumenten hebben in toenemende mate behoefte aan een vegan, lactosevrij of diervriendelijker alternatief.

Deze alternatieven voor melk worden ‘drink’ genoemd, omdat het feitelijk geen melk is. Sojadrink is wellicht de bekendste melkvervanger, maar er zijn er veel meer, zoals:

  • Haver
  • Amandel
  • Kokos
  • Macadamia
  • Rijst
  • Boekweit
  • Hazelnoot
  • Cashew
  • Spelt
  • Lijnzaad

3. Duurzaam & Fairtrade

Koffieconsumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst en het productieproces van producten. Dit is overigens een trend die zich niet beperkt tot koffie. Men wilt weten waar de koffie vandaan komt, welke bonensoort wordt gebruikt en of het product duurzaam/Fairtrade is.

Naast duurzame koffiebonen zullen we meer duurzame koffiegerelateerde oplossingen gaan zien. Pieke Abelman van het Barista College zegt hierover tegen Facto:

“Je kunt denken aan korting als je je eigen koffiebeker meeneemt, take away-bekers die je laat recyclen en terugkomen als wc-papier of als keepcup, koffieprut niet weggooien maar hergebruiken bij de productie van zeep, het kweken van oesterzwammen of bij het fabriceren van producten op kunstharsbasis zoals dienbladen.”

De behoefte voor duurzame, Fairtrade koffieproducten zal de komende tijd blijven groeien. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens een van deze artikelen:

Meer koffietrends voor 2020

Onze top 3 koffietrends zijn natuurlijk niet de enige die we kunnen verwachten. Andere noemenswaardige trends zijn:

  • Duurzame verpakkingen
  • Toenemende populariteit coffee-to-go
  • Americano als smaakvol alternatief op filterkoffie
  • Steeds betere koffie op kantoor

Zeker dat laatste punt staan wij natuurlijk enorm achter. 😉

Benieuwd welke koffiemachine bij jouw organisatie past? Maak een afspraak!

Goede koffie moet je proeven. Lijkt het je wat om bij jou op kantoor of in de kantine een koffieproeverij op locatie te doen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Bel ons dan even op 030 – 22 80 347.

Meer informatie

Julius Metz
Koffie Consultant

030 - 22 80 347