Fairtrade koffiebonen, hoe “fair” zijn ze?

De vraag naar duurzame en eerlijke producten neemt steeds verder toe en er is een wildgroei aan “vage” keurmerken. Onderzoek door Globescan wijst uit dat consumenten het Fairtrade keurmerk als belangrijkste keurmerk voor duurzame ontwikkeling zien.

Fair trade koffie, een mooie term, maar wat is het?

Fairtrade staat voor eerlijke en duurzame voorwaarden om zo koffieboeren te beschermen. Fairtrade is echter niet alleen een keurmerk, maar ook een wereldwijde beweging die boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden helpt een betere plek in de handelsketen te krijgen. Koffieboeren ontvangen een eerlijke prijs voor hun bonen en ontvangen daarnaast een Fairtrade premie. Deze premie dient om boeren te helpen investeren in duurzaam produceren. Of dit ook echt zo werkt, daar komen we later op terug.

Faitrade – een internationaal keurmerk

Fairtrade is een internationaal keurmerk, in Nederland vertegenwoordigd door Stichting Max Havelaar. Koffie was het eerste Fairtrade gecertificeerde product. Om in aanmerking te komen voor het Fairtrade keurmerk, moet worden voldaan aan strenge eisen, waaronder milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante werkwijze in de boerencoöperaties.

Fairtrade_logo

Misverstanden over Faitrade koffie

Een misverstand is het om te denken dat boeren en loonwerkers genoeg verdienen doordat consumenten keurmerk koffie kopen. Het Fairtrade keurmerk staat symbool voor eerlijke handel, maar een leefbaar loon is op dit moment nog te veel gevraagd. Boeren ontvangen alleen de Fairtrade premie voor het volume dat onder Fairtrade voorwaarden wordt afgezet. Voor deze boeren komt dit neer op ongeveer 34%. Hier zit een belangrijk knelpunt, de boeren kunnen niet alle geteelde koffie als Fairtrade verkopen. Dit is meteen een goede reden om het drinken van Faitrade koffie te bevorderen en zo dit percentage te verhogen. Daarnaast mag slechts 20% van de Fairtrade premie cash aan de boeren worden uitbetaald. Het overige gedeelte wordt veelal geïnvesteerd in de bouw van scholen of medische posten. Het idee hierachter is dat je als werknemer meer hebt aan goed onderwijs voor je kinderen dan een kleine loonsverhoging.

Verschillende keurmerken

Het Fairtrade keurmerk is niet het enige keurmerk. Een ander bekend keurmerk is het Rainforest Alliance keurmerk. Criteria voor dit keurmerk zijn bescherming van het regenwoud en het welzijn van arbeiders. Hier worden echter geen prijsgaranties aan boeren gegeven, de prijs komt tot stand door onderhandeling tussen producent en koper. Werknemers op plantages moeten echter wel minimaal het (lokale) minimumloon en goede secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen. Onze liquid koffie voldoet aan dit keurmerk.

Eerlycke koffiebonen

In ons assortiment vind je de Eerlycke koffieboon, een smaakvolle 100% Fairtrade koffie. Deze Fairtrade koffiebonen zijn ook zeer geschikt voor filterkoffie.

Proef zelf

Smaakt Fairtrade koffie beter dan “gewone” koffie? Dat kan je alleen zelf ervaren. Neem de proef op de som en neem contact met ons op voor een koffieproeverij.

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!