De oorsprong van koffie

Koffie houdt ons al jaren bezig. Over de ontdekking en het ontstaan van koffie doen vele verhalen de ronde. Maar waar komt onze koffie nu vandaan?

Koffie, misschien wel 3000 jaar oud

Misschien bestaat koffie al wel 3000 jaar. De eerste keer dat er in historische geschriften wordt gesproken over koffie, dateert uit het jaar 900 voor Christus. De Arabische arts Rhazes heeft het over de werking van koffie. Een leuker verhaal is dat van een herder in het bergland van Ethiopië die luisterde naar de naam Kaldi. Hij zag dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen nogal enthousiast werden. Volgens de verhalen plukte de geitenhoeder wat bessen en maakten monniken uit een nabij gelegen klooster er een drank van. Zo werd de opwekkende werking van koffie ontdekt.

Grote rol voor Nederland

Wanneer we een sprong in de tijd maken, naar 1614, ontdekken we dat Nederland in de wereld van de koffie ook een belangrijke rol heeft gespeeld. In dat jaar lukte het een VOC schip om een plantje mee te smokkelen aan boord. Zo kwam de koffieplant aan in Amsterdam. De stad groeide aan het einde van de 17e en begin van de 18e eeuw uit tot het wereldcentrum van de koffiehandel!

Koffie van de 19e eeuw en nu

Inmiddels zijn we weer wat jaartjes verder. Nadat Nederlanders in 1699 eigen plantages aanlegden op Java, groeide de productie van koffie uit tot een meer mondiaal niveau. In de 19e eeuw werd koffie al geproduceerd in veel gebieden in Zuid- en Midden-Amerika en Indonesië. Sinds het begin van de 20e eeuw is Brazilië de grootste koffieproducent. Dat was ook het moment dat men in Afrika wat meer gestructureerd te werk ging met het verbouwen van koffie. Tegenwoordig zijn landen als Kenia, Uganda, Kongo en Angola belangrijke koffieproducerende landen op het Afrikaans continent. Het wereldwijde belang is echter nog niet heel groot. Brazilië voert al jarenlang de top 10 van koffieproducerende landen aan. Naar schatting is dit land goed voor de productie van 35% van de wereldwijde markt voor koffiebonen.

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!