Vriesdroogkoffie, instant koffie, oploskoffie?

In de wondere wereld van koffie kom je nogal wat namen tegen voor producten die op elkaar lijken. Met de termen oploskoffie en instant koffie wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld. Welke term je ook kiest, het gaat in alle gevallen om een droog koffieproduct wat door toevoeging van heet water verandert in een dampende kop koffie. Om tot instant koffie te komen, zijn er eigenlijk twee processen die gevolgd kunnen worden. Het sproeidroog proces en het vriesdroog proces. Laten we daar eens wat dieper op ingaan.

Instant koffie: sproeidroog proces

Wanneer instant koffie wordt gewonnen door sproeidrogen, gaat dat als volgt. De basis wordt gevormd door sterk geconcentreerde koffie. Nadat de koffie gezet is, moet het water nog verdwijnen. Dat gebeurt door het concentraat naar een verstuiver te geleiden. Deze verstuiver vernevelt het koffieconentraat. Dat concentraat wordt vervolgens gedroogd. Wanneer het water is verdampt, blijven kleine korrels over. Die korrels vormen de instant koffie. Deze methode is een veelgebruikte industriële methode trouwens. De methode wordt niet alleen gebruikt om instant koffie te ‘winnen’, maar ook producten als soep in poedervorm en melkpoeder worden op deze manier gewonnen.

Instant koffie: vriesdroog proces

Instant koffie die gemaakt wordt middels het vriesdroogproces, begint hetzelfde als bij het sproeidroog proces. Een sterk koffieconcentraat vormt de basis. Ook hier moet het water zoveel mogelijk verwijnen, de manier waarop dat gebeurt wijkt echter af van het sproeidroogproces. Waar het sproeidroog proces warmte gebruikt, gebruikt het vriesdroog proces juist kou. Onder een temperatuur van ca. -40 graden Celsius worden watermoleculen opgenomen in ijskristallen. Het ‘ijs’ wordt vervolgens vermalen tot korrels gaat daarna naar een vacuüm vriesdroogkamer. De korrels worden daar langzaam opgewarmd. Het vacuüm voorkomt dat de koffie vloeibaar wordt, maar zorgt tegelijkertijd dat het water wordt onttrokken aan de koffiekorrels. Wat er overblijft is vriesdroogkoffie! Ook het vriesdroog proces wordt breder toegepast dan alleen op koffie. Het is een veelgebruikte methode voor het conserveren van voedsel en geneesmiddelen, maar ook voorwerpen die zijn aangetast door water zijn er soms mee te redden.

Vriesdroogkoffie: onze keuze

Ook bij Dore Sip leveren we instantkoffie. Voor de duidelijkheid noemen wij dat vriesdroogkoffie. Dat is immers het proces wat tot de instant koffie heeft geleid. Wel zo duidelijk (vinden we zelf in ieder geval). De keuze voor vriesdroogkoffie is een hele bewuste. De smaak en eigenschappen van koffie blijven onder de vriesdroog methode namelijk beter bewaard dan bij sproeidrogen. En die smaak; ja daar doen we het natuurlijk allemaal voor!

Voordelen van vriesdroogkoffie

Een tijdje geleden gingen we al specifiek in op de vraag: Vriesdroog koffie: Wat is vriesdroog koffie eigenlijk? Daar zijn ook de belangrijkste voordelen opgesomd. De belangrijkste voordelen:

  • Snel gezet, het kan al in 5 seconden
  • Weinig techniek, dus relatief goedkope machines
  • Lage prijs per kopje (minder dan €0,10)
  • Geen afval
  • Nauwelijks kosten aan onderhoud / schoonmaak

Vriesdroog koffiemachines

We hebben een mooi assortiment vriesdroog koffiemachines voor je klaar staan. Bekijk hier onze vriesdroog koffiemachines. De koffiemachines die je op onze website kunt vinden zijn een greep uit het assortiment. Het zijn de hardlopers. Mocht je een specifieke koffiebehoefte hebben, dan vullen we die graag in met een passende machine!

Vriesdroog koffie assortiment

Wanneer je ervoor kiest om bij jou op het werk vriesdroog koffie te gaan drinken, ben je er natuurlijk niet met alleen een machine. Hoewel die een behoorlijke invloed op de smaak van je koffie heeft, heb je ook vriesdroogkoffie nodig. We hebben 3 soorten voor je. Evenwichtige vriesdroog koffie: onze bestseller. Een allemansvriend. Een karaktervolle smaak, maar niet te sterk. Klassieke vriesdroog koffie: koffie zoals die vroeger thuis smaakte. Krachtige vriesdroog koffie: koffie met pit. Voor werkmannen, zeebonken en stoere kerels (m/v natuurlijk). Voor liefhebbers van een stevige kop koffie.

Twijfel je nog?

Het kiezen van de optimale koffie oplossing is niet zo eenvoudig. Twijfel je over wat het beste voor jouw situatie is? Dan helpen we je graag bij je keuze. Vraag ons gerust eens op de koffie om jouw situatie te bespreken. Samen vinden we een oplossing!

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!