Ben je team decaf of ga je toch liever voor een ruig bakkie koffie inclusief cafeïne? Waar je voorkeur ook ligt, onze cafeïnevrije bonen zijn een echte allemansvriend en stellen we graag aan je voor. Maar eerst: hoe zit dat nou precies, met die cafeïnevrije koffie?

Koffie, maar dan anders

Koffie zonder cafeïne, is dat überhaupt koffie? Als je weet dat cafeïne in de bonen zit en bonen dé kern van koffie zijn, wat is dan cafeïnevrije koffie precies? Wij leggen het je uit.

Over cafeïnevrije koffie heersen verschillende misconcepties, een daarvan, die we vaker horen, is dat het proces om bonen cafeïnevrij te maken een chemisch proces is waarbij chemicaliën als dichloormethaan en ethylacetaat worden gebruikt om de cafeïne uit de bonen te halen. Dat is inderdaad één van de methodes en wordt de DCM-methode genoemd. Naast deze methode zijn er ook nog meerdere manier om cafeïne uit groene, ongebrande bonen te halen die níét chemisch zijn.

 

The Swiss Water Method

Door ongebrande bonen te laten weken in water, lost de cafeïne op in het water. De bonen en het water worden vervolgens van elkaar gescheiden. Zo houd je koffiebonen over waar amper nog cafeïne in zit.

 

CO2

CO2 blijkt ook een geschikt extractiemiddel. In dit proces wordt CO2 onder hoge druk door de koffieboon heen geperst. Hierdoor komt de cafeïne los en in de vloeistof terecht. Ook dit resulteert in koffiebonen waar amper nog cafeïne in zit, maar waar geen smaak verloren gaat.

 

Er zijn zoals je leest verschillende methodes waarmee je koffiebonen cafeïnevrij kunt maken, echter blijft er altijd een héél klein beetje cafeïne in de bonen achter. Dat is verwaarloosbaar hoor, want je zult er geen koffie-kick van krijgen. Hoewel de methodes zo op papier easy-peasy klinken, is dat in het echte leven wel anders. Het zijn nou niet echt ‘do it yourself’-methodes. Ga dus liever wél voor the easy way én wat ons betreft de beste weg met de cafeïnevrije koffiebonen van Dore Sip. Zoals we al zeiden: een echte allemansvriend. Niet te sterk, maar ook zeker geen slappe bak. Goed voor elke dag.

 

Ontdek nu welke koffie nou écht het beste bij je past, doe hier de koffietest.

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!