5 dingen die je nog niet wist over koffie

Waar komt het woord koffie vandaan? Rijden auto’s in de toekomst op koffie als brandstof? Het antwoord op deze vragen en meer, lees je hier. Vijf dingen die je nog niet wist over koffie.

1.         Oorsprong van het woord ‘koffie’

Het woord ‘koffie’ hebben wij Nederlanders geleend van de Turken, die het ‘kahve’ noemen. Het Turkse ‘kahve’ komt op zijn beurt weer van het Arabische woord ‘qahwa’. Toen koffie werd ontdekt, was de drank aanvankelijk erg populair onder Arabieren.

Het Engelse woord voor koffie, ‘coffee’, stamt overigens weer van ons Nederlandse woord ‘koffie’.

2.         Koffie komt van een rode bes

De koffieboon is eigenlijk een pit van een rode bes. De koffieplant krijgt als eerst witte bloesems. Na de bloei groeien de rode bessen (kersen) aan de plant. Elke (koffie)kers bevat twee koffiebonen. Zodra de kersen van groen naar rood kleuren, zijn ze rijp voor de oogst.

koffiebonen-koffie_kers

3.         Koffieplanten worden klein gehouden

Een koffieplant kan in de juiste omstandigheden tot wel 10 meter hoog worden. Op plantages worden de planten echter klein gehouden; maximaal zo’n 2 meter. Kleinere planten zijn handiger voor de oogst. Plukkers kunnen er dan makkelijker bij.

4.         ‘Espresso’ betekent uitgeperst

Het woord, en de koffievariatie, espresso komt uit Italië. Espresso betekent uitgeperst of uitgedrukt in het Italiaans. De benaming verwijst naar de bereidingswijze van espresso waarbij de koffie onder hoge druk (+/- 9 BAR) uit de machine wordt ‘geperst’.

via GIPHY

5.         Koffie als brandstof voor je auto

Koffie werkt al jaren als brandstof voor de menselijke motor, maar werkt het ook voor een mechanische motor? Onderzoekers experimenteren met koffie als biobrandstof en niet zonder succes.

Wie weet rijden onze auto’s in de toekomst op koffie. Maar zo ver zijn we nog niet. Wacht dus nog even met espresso in je tank gooien. ?

Ook zo’n zin in koffie?

Goede koffie moet je proeven. Lijkt het je wat om bij jou op kantoor of in de kantine een koffieproeverij op locatie te doen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Bel ons dan even op 030 – 22 80 347.

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!