Onderzoek: Koffie & Interpersoonlijke warmte

Dat koffie ons warm en fijn laat voelen, wisten we al lang. Maar nu is hier ook wetenschappelijk bewijs voor. De warmte van een kop koffie heeft invloed op hoe je iemands persoonlijkheid ervaart. Hoe? Dat lees je hier.

Wat verstaan we onder fysieke warmte?

Onder fysieke warmte verstaan we de warmte die je voelt met tast, zoals een warme douche of een kop hete thee of koffie.

Wat verstaan we onder interpersoonlijke warmte?

Interpersoonlijke warmte omvat de warmte van een persoon op sociaal vlak. Een warme persoonlijkheid wordt onder andere geassocieerd met aardig, betrouwbaar, gul en zorgzaam.

Fysieke warmte bevordert interpersoonlijke warmte

Onderzoek wijst uit dat het voelen van fysieke warmte, zoals het vasthouden van een warme kop koffie, een positieve invloed heeft op het voelen van interpersoonlijke warmte.

Kort gezegd vind je mensen onbewust aardiger wanneer je een warme drank vasthoudt. En nee, niet alleen omdat je een beter humeur krijgt van een goede kop koffie. Al helpt dat vast mee.

Het onderzoek

Amerikaanse wetenschappers Williams en Bargh onderzochten het verband tussen fysieke en interpersoonlijke warmte. De resultaten van het onderzoek werden in Science gepubliceerd.

Fysieke en interpersoonlijke warmte wordt in hetzelfde deel van het brein verwerkt. Zouden die twee dan ook met elkaar in verbinding staan? Om antwoord te geven op die vraag ontwikkelden Williams en Bargh een experiment:

Deelnemers van het eerste experiment hielden kort een ijskoffie óf een warme kop koffie vast. Als ze vervolgens werd gevraagd om iemands persoonlijkheid te beoordelen, zagen de deelnemers met de kop warme koffie iemand sneller als ‘warm’ aan. Dit is geheel onbewust.

via GIPHY

Deelnemers van het tweede experiment waren sneller geneigd een cadeau voor een vriend te kiezen (in plaats van voor zichzelf) wanneer ze een warm object hadden vastgehouden.

Conclusie: Goede koffie bevordert (letterlijk) de gezelligheid

De conclusie die wij hieruit opmaken is simpel: goede koffie is goed voor de gezelligheid. Wil je dat je medewerkers en klanten je (extra) aardig vinden? Zorg er dan altijd voor dat er een heerlijk warme kop voor ze klaarstaat. Daar kunnen wij je bij helpen:

Benieuwd welke koffiemachine bij jouw organisatie past? Maak een afspraak!

Goede koffie moet je proeven. Lijkt het je wat om bij jou op kantoor of in de kantine een koffieproeverij op locatie te doen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Bel ons dan even op 030 – 22 80 347.

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!