decade

Cafeïnevrije koffiebonen: hoe maak je koffiebonen cafeïnevrij?

Ook wij hebben cafeïnevrije koffiebonen in het assortiment. Omdat deze koffiebonen het zonder caffeïne moeten doen, hebben we onze cafeïnevrije koffiebonen de ‘eenzame’ genoemd. Maar hoe maak je koffiebonen eigenlijk cafeïnevrij?

Wat is cafeïne eigenlijk?

Cafeïne, ook wel coffeïne genoemd, is een stof die van nature voorkomt in ongeveer 60 planten. Wanneer je de stof ‘los’ zou zien, is cafeïne wit en kent het een poedervorm. Cafeïne heeft een belangrijke functie voor de planten waarin het voorkomt. Het is een verdedigingsmiddel tegen insectenvraat. Door de aanwezigheid van de stof in de afgevallen bladeren, wordt ook voorkomen dat er teveel planten rondom de koffieplant groeien. Een derde functie van deze stof is het aantrekken van bijen, voor bestuiving.

Cafeïnevrije koffiebonen: 3 methoden

Er zijn grofweg 6 manieren om koffiebonen cafeïnevrij te maken. In dit artikel kijken we naar de 3 meest voorkomende methoden die worden toegepast op cafeïnevrije koffiebonen. We gaan in op de DCM methode (ook wel rechtstreekse methode genoemd), de CO2 methode en de Zwitserse watermethode. alle genoemde methoden zorgen voor cafeïnevrije koffiebonen, maar de manier waarop dat gebeurt, verschilt. Voor een overzicht van de methoden die we niet noemen (Roseliusmethode, indirecte methode, triglyceridemethode) heeft Wikipedia de nodige informatie beschikbaar.

Cafeïnevrije koffiebonen via de DCM / rechtstreekse methode

De DCM methode wordt toegepast voordat de koffiebonen worden gebrand. Dat geldt overigens ook voor de andere methode om cafeïnevrije koffiebonen te krijgen. Het extractiemiddel wat hierbij wordt gebruikt is DMC, of voluit: dichloormethaan. De groene koffiebonen worden vochtig gemaakt en vervolgens worden de bonen een half uur geweekt in de dichloormethaan. Dit proces herhaalt zich een aantal keren. Na het cafeïne-extractie proces, wordt door langdurige blootstelling aan stoom gezorgd dat er geen resten DCM achterblijven. Voordat de bonen gebrand worden, worden ze eerst nog met warme lucht gedroogd en wordt koude lucht ingezet om de bonen af te koelen.

Cafeïnevrije koffiebonen via CO2 methode

De andere manier om aan cafeïnevrije koffiebonen te komen is die van de CO2 of kritische koolstofdioxide methode. De koffiebonen worden voor het branden gedompeld in water. Hierdoor zwellen de bonen op, waarna koolzuur (CO2) wordt toegediend onder hoge druk en lage temperatuur. De cafeïne lost hierdoor op in het water. Net als bij de DCM methode worden de bonen met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld voordat de bonen gebrand worden.

Cafeïnevrije koffiebonen via de Zwitserse watermethode

Deze methode stamt al uit de jaren 30 van de vorige eeuw en wordt nog steeds volop toegepast. Ongebrande koffiebonen worden geweekt in heet water. Dit zorgt dat de cafeïne vrijkomt. De koffiebonen worden vervolgens uit het water gehaald. Het cafeïnehoudende water wordt ontdaan van de cafeïne door een koolstoffilter, maar de verloren smaakstoffen blijven zoveel mogelijk behouden. Nadat de cafeïne uit het water is gehaald, wordt het water toegevoegd aan de tank met koffiebonen. Aan het einde van het proces worden de bonen gedroogd. Deze methode zorgt voor het laagste verlies aan smaak. Het resultaat is dus cafeïnevrije koffiebonen met meer smaak dan via andere extractiemethoden.

Zit er cafeïne in cafeïnevrije koffiebonen?

Je verwacht hier misschien ‘nee’ als antwoord, maar het goede antwoord is: JA! Na het proces, wat we cafeïne-extractie noemen, blijft er maximaal 0,1% cafeïne achter in de cafeïnevrije koffiebonen. Voor het proces ligt het percentage aanwezige cafeïne tussen de 1% en 2,5%. Als we het naar een kopje koffie vertalen, betekent dit dat er in een gemiddelde kop koffie 75 milligram cafeïne zit. Een kop cafeïnevrije koffie bevat nog ca. 3 milligram van het stofje.

Cafeïnevrije koffiebonen van Dore Sip

Bij Dore Sip hebben we ook cafeïnevrije koffiebonen in het assortiment. Omdat smaak leidend is, kiezen wij voor toepassing van de Zwitserse watermethode. Kijkend naar het smaakprofiel, komen onze cafeïnevrije koffiebonen dicht in de buurt van de ‘Waere Koffiebonen’.

Cafeïnevrije koffiebonen testen?

Wil je bij jou op kantoor of in de bedrijfskantine eens proeven hoe deze bonen smaken? Bel ons op 030-2280347 of een doos cafeïnevrije koffiebonen te bestellen. Kan de koffie bij jou op het werk wel wat verbetering gebruiken? Dan komen we graag langs voor een koffieproeverij op locatie. Je kunt dan meteen het verschil proeven tussen de Waere koffiebonen en onze cafeïnevrije koffiebonen.

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!