Koffiebonen branden – Alles over koffiebranding

Voordat een onbewerkte koffieboon klaar is voor consumptie is er al een hoop gebeurd. Een onmisbaar onderdeel van het productieproces is het branden van de koffiebonen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Lees hier alles over koffiebranding.

Ongebrande koffiebonen

Voor het branden is de rauwe koffieboon grijsgroen, taai en geur- en smaakloos. Het branden van de koffieboon is een essentieel onderdeel van het koffieproductieproces.

Koffiebonen branden – Het proces

De – nog rauwe – koffiebonen worden verwarmd om tot de smaakvolle, bekende bruine koffieboon te komen. Dit gebeurt doorgaans in een grote ton. In de ton worden de koffiebonen in beweging gehouden tijdens het branden om de temperatuur gelijkmatig te verdelen.

via GIPHY

Wat gebeurt er met de koffiebonen tijdens het brandingsproces?

  • De koffieboon verkleurt van groen naar bruin
  • De koffieboon verliest vocht
  • Aroma’s ontwikkelen zich
  • De bekende koffiegeur ontstaat
  • De natuurlijke suikers in de koffieboon karamelliseren
  • De koffieboon wordt ongeveer twee keer zo groot

Vervolgens bepaalt de koffiebrander het optimale moment om het brandingsproces te stoppen. Dit is meestal niet lang na de eerste ‘crack’. De zogenoemde ‘crack’ is het poppende geluid dat de bonen maken doordat de druk in de boon oploopt. Je kunt dit vergelijken met het knappen van popcorn.

Wanneer de koffiebonen de juiste brandingsgraad hebben bereikt, worden ze uit de brander gehaald en op een gekoeld oppervlak gedaan. Dit is om te voorkomen dat de hete bonen nog verder ‘doorgaren’. Ook tijdens het koelen worden de bonen in beweging gehouden om zogenaamde hotspots te voorkomen.

Hotspot betekent letterlijk ‘hete plek’. In deze context is een hotspot een gedeelte van de koffiebonen dat warmer is of blijft dan de rest. Om elke koffieboon optimaal te branden is het van belang dat temperatuur gelijkmatig wordt verdeeld. Zonder hotspots, dus.

De methode, temperatuur en duur van de branding hebben veel invloed op het aroma en de smaak van het eindproduct. Elke koffiesoort vraagt om een andere behandeling. Dit heeft onder andere te maken met de herkomst, het klimaat in het land van herkomst en de natuurlijke aroma’s van de boon.

Light, medium & dark roast

Je hebt het vast eens in de supermarkt voorbij zien komen: het onderscheid tussen lichte, medium of donkere branding. Ofwel light roastmedium roast en dark roast.

Over het algemeen is een lichte branding milder van smaak. Hoe donkerder de boon gebrand is, hoe krachtiger de smaak. Zo zijn koffiebonen die bedoeld zijn voor espresso vrijwel altijd donker gebrand.

Niet bij elke koffie wordt benoemd of het een lichte of donkerdere branding is. Vaak wordt de gradatie in branding vermeld bij koffieblends die uit veel verschillende koffiesoorten bestaan. Deze worden vaak op grote schaal geproduceerd. Het is lastig om de optimale branding voor deze ‘koffie-mixen’ te bepalen omdat dit verschilt per koffiesoort in de blend. Er wordt dan vaak voor gekozen om verschillende roasts aan te bieden.

Slow roast – Wat is langzame branding?

Bij een slow roast worden de koffiebonen langzaam gebrand op een relatief lage temperatuur. De bonen worden voor zo’n 15 tot 20 minuten gebrand op een temperatuur van 200 – 230 graden Celcius. Op die manier kan de smaak van de koffie optimaal ontwikkelen.

Al onze koffiebonen worden langzaam gebrand. Zo ben je telkens weer verzekerd van een overheerlijk kopje Dore Sip koffie. Benieuwd naar de verschillende variaties? Bekijk hier onze koffiebonen.

Slow roast versus fast roast

Slow roast, of langzaam gebrand, kost natuurlijk meer tijd en energie dan een snelle branding. Bij een snelle branding worden koffiebonen in korte tijd, op hoge temperatuur gebrand. Daarom kiezen veel (grote) producenten voor deze efficiëntere en goedkopere methode.

En proef je dan nog verschil tussen koffiebonen die langzaam of snel gebrand zijn? Jazeker!

Bij een langzame branding hebben aroma’s de tijd om zich goed te ontwikkelen en verdwijnen de bitterstoffen beter. Bij een snelle branding is er niet genoeg tijd voor de bitterstoffen om af te breken. Deze worden door de hoge temperatuur als het ware ingesloten in de boon. Bovendien ontwikkelen aroma’s zich minder en karamelliseren natuurlijke suikers minder. En dat proef je.

Koffieproeverij op locatie? Maak een afspraak!

Goede koffie moet je proeven. Lijkt het je wat om bij jou op kantoor of in de kantine een koffieproeverij op locatie te doen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Bel ons dan even op 030 – 22 80 347.

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!