De prijs van koffie: Vriesdroog, bonen, filterkoffie en liquid vergeleken

Wat kost een kop koffie eigenlijk? En hoe wordt die prijs bepaald? We duiken in ‘De prijs van koffie’. Hoewel de exacte prijs van een kopje koffie door nogal wat variabelen wordt bepaald, geven we in dit artikel toch wat richting!

Koffie prijs… en kwaliteit dan?

Dit stuk gaat over de prijs van koffie. Maar bij het kiezen van de ideale koffiemachine op kantoor of in de bedrijfskantineis het wel belangrijk om vooral verder te kijken dan alleen de prijs. Kwaliteit is belangrijk, dat blijkt ook wel uit het feit dat slechte koffie op kantoor een grote ergernis is! En naast prijs en kwaliteit zijn er nog meer aspecten die een rol spelen. Eerder schreven we daar het volgende artikel over: Koffie op kantoor: Ga je voor liquid, vriesdroog, fresh brew of koffiebonen? Dat artikel geeft ook een mooi beeld van de verschillende zetprocessen en de voor- en nadelen van verschillende manieren om tot een kop koffie te komen.

Wat kost een kopje koffie?

Ok, terug naar de vraag wat een kopje koffie kost. Die vraag is makkelijker te stellen dan te beantwoorden. De prijs is namelijk niet alleen afhankelijk van de ingrediënten, maar ook van hoe je jouw koffie drinkt en uit welke machine. Voor het beantwoorden van deze vraag hebben we ons daarom beperkt tot de globale kosten van de ingrediënten.

Vriesdroog koffie: Prijs als wapen!

Met vriesdroog koffie haal je snel de laagste prijs per kopje. De ingrediënten lijken wat duurder dan bij andere zetvormen, maar in de prijs voor vriesdroog koffie merk je daar teruggerekend per kopje niets van. Deze manier van koffie zetten is niet alleen enorm snel, maar zeker wanneer je ook oog hebt voor onderhoud en reiniging is vriesdroog koffie bijna niet te verslaan. Wil je meer weten over vriesdroog koffie? Lees dan het artikel: Vriesdroog koffie: Wat is vriesdroog koffie eigenlijk? Terug naar de prijs van vriesdroog koffie. Om een kopje koffie te produceren, heb je ongeveer 1,5 gram koffie nodig. Wanneer je onze vriesdroog koffie koopt, betaal je ongeveer €16 voor 250 gram. Dat komt neer op een prijs van ca. €0,096 per kopje.

Verse bonen koffie

Voor ons is koffie gemaakt van verse koffiebonen de manier om de lekkerste koffie te zetten. Het is ook een enorm flexibele manier. Door de juiste instellingen kun je de koffie relatief makkelijk naar je wensen aanpassen. Voor een kopje koffie heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig. Wanneer we uitgaan van een kiloprijs van rond de €19, heb je het dus over €0,152 per kopje.

De prijs van Liquid Koffie

Een tijdje geleden vroegen we ons af of Liquid Koffie nog wel van deze tijd is. Hoewel de populariteit wat afneemt, komen we deze koffievariant nog regelmatig tegen. Het berekenen van de kosten per kopje Liquid Koffie werkt net iets anders dan bij ‘vaste koffievormen’. Het koffieconcentraat wordt gemengd met water. Met 1 liter Liquid Koffie kun je ongeveer 190 kopjes koffie maken. De literprijs van Liquid Koffie ligt rond de €24. Per kopje koffie komt dat neer op een bedrag van €0,126

Filterkoffie & Fresh Brew koffie

Bij filterkoffie geldt net als bij koffiebonen dat je ongeveer 8 gram koffie nodig hebt voor een kopje koffie. Wanneer we rekenen met een kiloprijs van €14 zorgt dat voor een prijs per kopje die rond de €0,112 uitkomt. Fresh Brew koffievertoont naast overeenkomsten ook verschillen met filterkoffie. Dat komt doordat het zetproces weliswaar lijkt op dat van filterkoffie, maar veel sneller gaat. De kiloprijs ligt met net iets meer dan €12,50 iets onder de prijs van filterkoffie. Ook hier geldt dat je ongeveer 8 gram nodig hebt voor een kop koffie. Per kopje koffie komt de prijs van de ingrediënten daarmee uit rond een bedrag van €0,100

Andere factoren die de prijs van koffie beïnvloeden

Hoewel we een aardige richting kunnen geven van wat een kopje koffie ongeveer moet kosten, komt er natuurlijk meer kijken bij het bepalen van de prijs van koffie. Een aantal aspecten zijn de volgende:

De sterkte en soort koffie

Sterkere koffie wordt gezet met meer koffie. En wanneer je meer verbruik hebt, stijgen de kosten per kopje koffie. Daarnaast wordt er naast het gewone kopje koffie steeds vaker gekozen voor koffiespecialiteiten zoals cappuccino, latte machiato en caffè latte. Daarbij worden naast koffie als ingrediënt ook verse- of instantproducten zoals melk en cacao gebruikt.

De invloed van de koffiemachine op de prijs

Naast het vergelijken wat een kopje koffie kost op basis van de ingrediënten, is de machine natuurlijk van invloed op de kosten. Machines heb je met verschillende mogelijkheden, capaciteiten en van verschillende merken. Naast de aanschaf vragen die machines om onderhoud en reiniging. Wat de kosten daarvan zijn, hangt weer af van het soort machine. Zo wordt het berekenen van de kosten voor een kopje koffie niet makkelijker. Dan is er ook nog de financieringsvorm. Je kunt een koffiemachine natuurlijk kopen, maar ook regelmatig zien we dat koffiemachines worden afgenomen via een lease-constructie (incl. onderhoud).

Volume

Het is een spel van getallen, net als bij zoveel andere zaken. Een koffiemachine op kantoor zal per kopje voordeliger koffie maken dan die prachtige glimmende barista-machine die je thuis hebt staan. Over het algemeen kan worden gesteld dat bij grote volumes de vriesdroog koffieautomaat de voordeligste oplossing is… hoewel er een omslagpunt richting Fresh Brew koffie is bij extreem grote volumes.

Scherpste prijs? Vriesdroog koffie!

De voorzichtige conclusie die we kunnen trekken uit de vergelijking van ingrediënten, is dat vriesdroog koffie qua prijshet meest gunstig is. Naast de lage kosten per kopje voor ingrediënten is ook de vriesdroog koffieautomaat goed betaalbaar en relatief onderhoudsarm.

Eerste hulp bij keuzestress

In de wondere wereld van kantoor koffie apparaten is veel te koop. Er is ook veel verschil tussen ingrediënten, machines en smaak. We helpen je daarom graag bij het kiezen. We komen graag bij je langs om vanuit jouw situatie te kijken welke oplossingen daarbij passen. Daarna doen we graag een koffieproeverij op locatie of een proefplaatsing. Dat maakt de keuze al een stuk makkelijker. En verder is het goed om te weten dat we je oude koffiemachine inruilen op onze nieuwe machines. Zullen we eens kennismaken? Bel ons gewoon eens op 030 – 22 80 347. We maken graag (vrijblijvend) kennis met je!

 

Category:
Date:
Naar Boven

Geeft koffie karakter

Waar je ons kunt vinden.

Fornheselaan 206
3734 GE Den Dolder
Telefoon: 030 – 22 80 347
info@doresip.nl

Volg ons op social!