Koffie op kantoor: Ga je voor liquid, vriesdroog, fresh brew of koffiebonen?
Zoveel mensen, zoveel wensen. In koffieland worden deze verschillende wensen misschien wel maximaal duidelijk. Maar hoe zit het nou eigenlijk? Wat zijn gebruikelijke soorten koffie voor op kantoor?
De beste keuze voor koffie op kantoor bestaat niet
Het klinkt misschien gek, maar er is geen beste keuze voor koffie op kantoor. Nee, echt niet. Wel ‘de beste keuze voor jou’, maar niet per definitie voor iedereen. In koffie-land zijn er nogal wat verschillende keuzes die je op dit vlak kunt maken. En het zijn ook geen onbelangrijke keuzes, slechte koffie op kantoor staat namelijk in lijstje om niet trots op te zijn. Die van “top-10 ergernissen” om precies te zijn.
Verschillende zetprocessen
Koffie kun je op veel verschillende manieren zetten. Elke zetmethode heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Die zetten we graag voor je op een rijtje, op basis van de verschillende soorten koffie uit ons assortiment:
Koffiebonen koffie
Bij koffiebonen koffie, wordt elk kopje koffie vers gezet. Dat begint bij het malen van de koffiebonen. Na het proces wat we voorinfusie noemen (de gemalen koffie wordt vast vochtig gemaakt), wordt heet water gebruikt om onder druk een kop koffie te produceren. Voordelen: Onovertroffen qua smaak (als je weet wat je doet), machines van ‘ambacht’ tot ‘volautomaat’ Nadelen: Heeft iets meer onderhoud en reiniging nodig, hogere prijs per kopje
Vriesdroog koffie
Een instant koffie product op basis van bevroren koffieconcentraat. Dat klinkt misschien wat bijzonder, maar eigenlijk is het wel slim bedacht! Voor wie de details wil weten, schreven we het artikel: Vriesdroog koffie: wat is vriesdroog koffie eigenlijk? Voordelen: Snel zetproces, geen ‘afval’, aantrekkelijke prijs per kopje, weinig onderhoud Nadelen: Over het algemeen minder lekker dan koffiebonen koffie
Fresh Brew koffie
Fresh Brew koffie is eigenlijk de snelle versie van filterkoffie. Het proces is min of meer hetzelfde. Het belangrijkste verschil is de snelheid. Bij het filterproces wordt het water onder druk door het filter gedrukt. Zo heb je in een slordige 15 seconden, een lekker bakkie koffie! Voordelen: Beter smaak dan vriesdroog koffie, herkenbaar ook ‘van vroeger’, kopjes individueel te zetten Nadelen: Relatief veel afval, regelmatige reiniging
Liquid Koffie
Een tijdje geleden vroegen we ons af: Is liquid koffie nog wel van deze tijd? De populariteit van Liquid Koffie is in de loop der tijd wel wat afgenomen, maar nog steeds wordt het verkocht. Bij deze zetmethode vormt een vloeibaar koffieconcentraat de basis. Het zetten van een kop koffie kost slechts 8-12 seconden. Voordelen: Geen afval, nauwelijks onderhoud aan de machine, snel, relatief goedkoop Nadelen: Beperkte variatie in koffierecepten, volume van de ‘Bag-in-Bags’ (opslagruimte)
Filterkoffie
Koffie, zoals je ‘m vroeger waarschijnlijk thuis dronk. Dat zorgt eigenlijk meteen al voor een herkenbare geur en smaak. Filterkoffie is in de Nederlandse koffiecultuur misschien wel de meest gangbare manier van koffie zetten. Ook voor de zakelijke markt en bijvoorbeeld in sportkantines komen we deze methode nog regelmatig tegen. Voordelen: Herkenbare smaak, geschikt voor grote piekvolumes, weinig onderhoud Nadelen: Geen/weinig variatie in koffierecepten, het nodige afval, niet ieder kopje is vers
Koffie op kantoor: zo kun je kiezen
Met al die variatie, wordt het kiezen er niet makkelijker op. Voor welke koffie moet je nu kiezen? Die keuze begint bij het in kaart brengen van de koffiebehoefte en je wensen. Wanneer je koffie voor je bedrijfskantine uitzoekt en iedereen komt gelijktijdig koffie halen, kan je oplossing wat anders uitpakken als wanneer het koffiegebruik over de dag wordt verspreid. En drinkt iedereen ‘gewone koffie’? Dan maakt dat de keuzevrijheid ook groter dan in situaties waarin de meest exotische koffierecepten worden genuttigd. Wanneer je het verbruik in kaart hebt, wordt de keuze al een stuk eenvoudiger. Maar met het kiezen van een ‘zetmethode’ ben je er natuurlijk nog niet.
Het belang van een goede koffiemachine op kantoor
Al is je koffie nog zo lekker, met een slechte machine kun je het alsnog helemaal verknallen. Zowel op het gebied van gebruikerservaring als op het gebied van smaak. We helpen natuurlijk graag met kiezen, daarom schreven we eerder al een artikel over dit onderwerp: Koffiemachine op kantoor: zo kies je de ideale koffiemachine!
Proef voor je beslist!
Voordat je besluit om ‘even snel de knoop door te hakken’, kun je beter een stapje terug doen. Is de koffie eigenlijk wel lekker? En zijn je collega’s dat met je eens? Onze gouden tip op het gebied van koffiekeuzes is dan ook: Eerst proeven, dan beslissen.
Zullen we je helpen?
Misschien dacht je toen je met lezen begon: “Koffie regelen voor op kantoor? Hoe moeilijk kan het zijn zeg”. Dan bestaat de kans dat je daar nu iets anders over denkt. We helpen je graag om de voor jou juiste keuze te maken. Dat begint met kennismaking en advies. Samen met jou brengen we je koffie-situatie in beeld en bedenken hoe we daar invulling aan kunnen geven. Dat kan uiteraard ook door te variëren in koffiemachines en koffiesoorten op verschillende uitgiftepunten. Daarna doen we graag (kosteloos en vrijblijvend) een koffieproeverij op locatie, eventueel aangevuld met een proefplaatsing. Zo selecteren we de ideale mix van koffiesoorten en machines. Wanneer je de keuze hebt gemaakt om bij jou op het werk te gaan genieten van onze heerlijke koffie, gaan we voor je aan de slag. Eventueel kunnen we zelfs je oude koffiemachines inruilen. We zorgen voor plaatsing en afstelling van de koffiemachines. Uiteraard geven we ook een stukje uitleg over de dagelijkse reinigings- en onderhoudsroutines. En mocht er wat gebeuren? Dan kun je ons gewoon bellen! Vaak zal dat niet nodig zijn trouwens, onze ervaring leert dat 80% van de storingen eenvoudig te voorkomen is door preventief onderhoud. En ook dat regelen we graag voor je.
Koffie?
We komen graag een keertje bij je langs. Natuurlijk om je koffie te proeven, maar ook om met je door te praten over je wensen. Bel ons snel voor een afspraak op 030 – 228 03 47 of gebruik het contactformulier om contact op te nemen.
Category:
Date:
19 februari 2021